maanantai 12. marraskuuta 2018

Acrophylla wuelfingi - PSG 13

Alkuperä
Australia

Muita nimiä
Englanniksi Wulfing's Stick Insect
 
Ulkonäkö
Naaras 19 cm pituinen ruskea tai vihreä vartalo. Jalkojen kanssa pituus noin 30 cm. Keskiselässä on vihreitä piikkejä. Selässä 8 cm pituiset siivet, joiden väri on musta. Sekä peitin- että lenninsiipien selkä on ruskea. Jalat pitkät, tukevat ja piikkien peittämät. Peräpäässä 3 cm munanasetin. Tuntosarvet 5 cm.
Poikanen 18 mm pituinen vihreä ja tikkumainen vartalo. Jalat huomattavan pitkät ja osittain punertavat. Tuntosarvet 2 mm mittaiset ja sävyltään punaiset. Silmät tummat.
Muna 4 mm mittainen, tummanruskea ja muodoltaan lähes pyöreä. Munan pinnalla on iso tummansininen läiskä. Kansi on vaaleanruskea ja selvästi erottuva.


Kehitys
Hautominen 5-6 kk
Aikuistuminen 3-4 kk
Elinikä 9-11 kk

Ravinto
Tammi, harmaaleppä, vadelma, orapihlaja, punaherukka, pihlaja, mansikka, vaahtera, tervaleppä, alppiruusu ja salal. Monet eri kasvit kelpaavat.
Ruokakasvien lehdet tulee sumuttaa runsaalla vedellä päivittäin, jotta sirkat saavat juodakseen.


Terraario
Korkeus vähintään 65 cm
Tilavuus 40x40x65 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 60-70 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa kerran päivässä, hyvä ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 18-34 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on esimerkiksi vermikuliittia, turvetta tai hiekkaa. Haudonta-alusta pidetään kosteana säännöllisellä sumuttamisella. Hometta voidaan ehkäistä rasian hyvällä ilmanvaihdolla. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 5-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Acrophylla wuelfingi kävelee huojuen puolelta toiselle tuulessa heiluvan oksan tavoin. Naaras käyttää siipiään saalistajan pelotteluun. Siivet ovat liian lyhyet lentämiseen. Naaras puolustautuu lisäksi tarttumalla saalistajaan piikikkäillä takaraajoillaan.

Vaativuus
Keskivaikea. Lajille tulee helposti ongelmia kosteassa, huonosti ilmastoidussa terraariossa, jossa sen kitiinikuori muuttuu pehmeäksi. Tämä johtaa yksilön kuolemaan. Matala terraario puolestaan vaikeuttaa nahanluonteja eikä Acrophylla wuelfingi -lajin kummitussirkkoja siksi tulisi kasvattaa alle 65 cm korkeassa asumuksessa. Munat homehtuvat herkästi pitkän haudonnan aikana, mutta väliaikaisella homehtumisella ei ole suurta vaikutusta kuoriutumisprosenttiin. Poikasia ja aikuisia on helppo hoitaa hyvin ilmastoidussa terraariossa. Ne suostuvat syömään useita eri kasveja ja nahanluontiongelmia ilmenee harvoin.

Kuvia


Seitsemän kertaa nahkan luonut naaras on noin 19 cm pituinen
Täysikasvuinen naaras. Huomaa selässä olevat siivet
Täysikasvuinen naaras
Naaras lähikuvassa. Neljät leukarihmat näkyvät selvästi
Naaraan ventraalipinta. Huomaa tukevat, piikikkäät raajat
Täysikasvuisen naaraan peitinsiivet
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 14 cm pituinen
Yhtä nahanluontia vaille täysikasvuisen naaraan siivenalut
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 11 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 8 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naara on noin 6 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 3 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 18 mm pituinen
Munat ovat noin 4 mm pituisia ja tummanruskeita