tiistai 13. marraskuuta 2018

Extatosoma tiaratum - PSG 9


Alkuperä
Australia

Muita nimiä
Vanhat nimet Extatosoma hopei, Extatosoma hopii, Phasma tiaratum
Englanniksi Australian Stick Insect, Giant Prickly Stick Insect, Macleay's Spectre
Suomeksi kummitussirkka

Ulkonäkö
Naaras 14 cm pitkä, piikikäs ja paksu vartalo. Jalat ovat kuin kaksi suippoa ja piikikästä lehteä. Pitkän takaruumiin selänpuolella on suuret piikit. Takaruumis on useimmiten selän ylle kiertynyt. Siivet ovat noin 15 mm pituiset ja muodoltaan soikeahkot. Tuntosarvet ovat 25 mm pituiset. Naaraan väri vaihtelee yleensä punaruskeasta vaaleanruskeaan, mutta vihreitäkin yksilöitä löytyy.
Koiras 9 cm pitkä, ohut ja sileä vartalo. Koiraalla on neljä selvästi erottuvaa piikkiä, joista kaksi on pään takaosassa ja kaksi keskiselässä. Jalat muistuttavat suippoja ja piikikkäitä lehtiä. Siivet ovat suuret ja lähes vartalon pituiset. Tuntosarvet ovat pitkät. Pää on pieni ja silmät ovat suuret. Koiraan väritys on yleensä tummahko ruskea.
Poikanen 15 mm pitkä ja musta vartalo. Jalat ovat pitkät ja päistään oranssit. Keskiselässä on valkoinen raita. Pää on oranssi. Tuntosarvet ovat melko lyhyet. Muistuttaa muurahaista. Takaruumis on selän ylle kiertynyt.
Muna 5 mm mittainen valkoisen ja mustan kirjava. Muuttuu kosteassa tummaksi. On muodoltaan soikea/lähes pyöreä. Kannen päällä on pieni keltainen hattu.
Sukupuolen määritys Sukupuolen voi erottaa heti ensimmäisen nahanluonnin jälkeen. Muurahaismaiset poikaset muuttuvat silloin täydellisesti ja alkavat muistuttaa täysikasvuisia Extatosoma tiaratumeja. Naaraan takaruumiin dorsaalipinnalle ilmestyy piikkejä, jotka puuttuvat koiraalta kokonaan. Koiraan takaselkään tulee puolestaan pienet siivenalut. Naaraan siivet eivät ole vielä näkyvissä.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 4-6 kk
Elinikä koiras elää 6-7 kk, naaras elää 13-14 kk

Ravinto
Vadelma, tammi, pihlaja, taikinamarja, vaahtera, punaherukka, orapihlaja, mansikka, ruusu, apila, sitruunamelissa, salal ja tuoksuvatukka.
On täysin normaalia että vastakuoriutuneet poikaset eivät syö muutamaan päivään vaan ainoastaan juoksentelevat terraariossa. Muniva naaras vaatii paljon ruokaa.
Sekä poikaset että aikuiset juovat pisaroista ja tarvitsevat runsaasti vettä.

Terraario
Korkeus vähintään 40 cm
Tilavuus 35x35x40 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 50-75 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa kerran päivässä, hyvä ilmanvaihto on tärkeää
Lämpötila 18-34 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Naaras munii päivässä useita 5 mm pituisia munia, jotka tiputtaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa. Hiekka pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Hometta vältetään ilmastoimalla rasia hyvin. Kuoriutumis-% on todella korkea, jos munat ovat pysyneet kosteassa koko haudonnan ajan. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Vastakuoriutuneet poikaset juoksevat lähes tauotta ensimmäisten päivien ajan. Ne pitävät takaruumistaan selän ylle kierrettynä. Poikaset voivat esittää kuollutta pudottautumalla alas, jähmettymällä paikoilleen ja taittamalla kaikki jalat vartaloaan vasten. Naaras pitää takaruumiinsa usein selän ylle kierrettynä. Muniva naaras roikkuu suuren painonsa vuoksi oksistossa enimmäkseen pää alaspäin. Sekä aikuiset että nuoret yksilöt matkivat tuulessa heiluvaa lehteä keinuttamalla itseään puolelta toiselle. Sekä koiraat että naaraat voivat puolustautua nostamalla takaruumiinsa ylös ja levittämällä takajalat sivuille. Käden osuessa lähelle ne nappaavat kiinni jaloillaan, joiden puristus voi tehdä kipeää. Koiras saattaa paeta lentämällä, joten sitä on käsiteltävä vain sisätiloissa. Laji voi puolustautua myös erittämällä toffeen hajuista ainetta. Kädet on pestävä käsittelyn jälkeen.

Vaativuus
Ensimmäisen nahanluonnin ohittaneita yksilöitä on helppo hoitaa. Vastakuoriutuneita poikasia menehtyy usein jonkin verran. Laji lisääntyy kohtalaisen helposti. Munia hautoessa saattaa tulla homeen kanssa ongelmia. Lisäksi hautominen kestää kauan. Laji ei välttämättä sovi kokemattoman harrastajan käsittelyyn.

Kuvia

Extatosoma tiaratum pariskunta
Extatosoma tiaratum pareja
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 14 cm pituinen
Naaras lähikuvassa. Silmät ovat suuret ja pää on piikikäs
Naaraan selässä on 15 mm pituiset siivet
Naaraan takaruumis, jonka kärjessä on muna
Täysikasvuinen eli viidesti nahkan luonut koiras on noin 9 cm pituinen
Täysikasvuinen koiras
Koiraan silmät ovat suuret ja pää on hyvin kapea
Koiraan takaruumis. Huomaa viuhkamaiset perälisäkkeet
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 9 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 7 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 6 cm pituinen
Kolmesti nahkaa luonut koiras on noin 6 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kahdesti nahkaa luoneet naaraat ovat noin 4 cm pituisia
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 4 cm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 3 cm pituinen. Huomaa selän piikit
Kerran nahkan luonut koiras on noin 3 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 15 mm pituinen
Munat ovat valkoisen sekä mustan kirjavia ja noin 5 mm pituisia