tiistai 13. marraskuuta 2018

Hemiplasta falcata - PSG 285

Alkuperä
Indonesia (Sulawesi, Peleng saari)

Muita nimiä
-

Ulkonäkö
Naaras 7 cm pituinen vihreä ja tikkumainen vartalo. Selässä on 2 cm pituiset vaaleanpunaiset siivet, joiden reunasarka on vihreä. Peitinsiivet ovat mitaltaan 3 mm ja väriltään vihreät. Takaruumiin kärjessä on noin 17 mm mittainen munanasetin. Perälisäkkeet ovat 7 mm pituiset, ohuet ja terävät. Raajat ovat mustan, vaaleanpunaisen ja vihreän raidoittamat. Etujalat ovat noin 36 mm pitkät. Tuntosarvet ovat 55 mm mittaiset ja valkomustaraidalliset. Pää on vaaleanpunainen mustilla raidoilla. Silmät ovat ulkonevat.
Poikanen 2 cm pituinen keltavihreä, ohut ja tikkumainen vartalo. Olemus on hyvin heiveröinen. Raajat ovat pitkät, ohuet ja mustavalkoraidalliset. Etujalkojen pituus on 16 mm. Tuntosarvet ovat raidalliset, äärimmäisen ohuet ja peräti 2 cm mittaiset.
Muna 5 mm mittainen, vaaleanruskea ja pinnaltaan sileä. Muna on muodoltaan lähes luotimainen.

Kehitys
Hautominen 2-3 kk
Aikuistuminen 2-3 kk
Elinikä ?

Ravinto
Tammi ja vadelma.
Ruokakasvien lehdet tulee sumuttaa runsaalla vedellä päivittäin, jotta sirkat saavat juodakseen.

Terraario
Korkeus vähintään 25 cm
Tilavuus 25x25x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 60-75 % suhteellinen ilmankosteus. Terraario tulee sumuttaa vähintään kerran päivässä runsaalla vedellä. Hyvä ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää.
Lämpötila 21-31 °C, keskilämpötila 25-27 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Naaras pudottaa 5 mm mittaiset munat terraarion pohjalle. Munat haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on esimerkiksi kosteaa turvetta, hiekkaa tai vermikuliittia. Haudonta kestää huoneenlämmössä 2-3 kuukautta. Poikaset vaativat pitkien raajojen ja tuntosarvien vuoksi runsaasti kosteutta, jotta kuoriutuminen onnistuisi ongelmitta.

Käyttäytyminen
Hemiplasta falcata on päiväsaikaan erittäin rauhallinen ja puolustautuu mielellään jähmettymällä paikoilleen.

Vaativuus
Laji on nopeasti kehittyvä, helposti lisääntyvä ja varsin vaivaton hoitaa. Hemiplasta falcata vaatii hyvin ilmastoidun mutta samalla kostean terraarion, jotta nahanluonnit onnistuisivat kunnolla.


Kuvia
Vastakuoriutunut poikanen on noin 2 cm pituinen
Munat ovat sileäpintaisia, pitkulaisia ja noin 5 mm pituisia