torstai 22. marraskuuta 2018

Pseudophasma subapterum - PSG 299


Alkuperä
Venezuela (Tachira)

Muita nimiä
Vanha nimi Neophasma subapterum

Ulkonäkö
Naaras 55 mm pituinen, paksu vartalo, jonka väritys vaihtelee lähes tummanruskeasta punaiseen. Takaruumiin seitsemän ensimmäisen jaokkeen molemmin puolin on valkeat pisteet. Selässä on noin 4 mm pituiset, pyöreähköt ja väriltään keltamustat peitinsiivet sekä noin 6 mm pituiset, pyöreähköt ja punamustat lenninsiivet. Etujalkojen pituus on noin 4 cm. Tuntosarvien pituus on noin 4 cm.
Koiras 4 cm pituinen, tasapaksu vartalo, jonka väritys vaihtelee lähes mustasta punaiseen. Takaruumiin seitsemän ensimmäisen jaokkeen molemmin puolin on valkeat pisteet. Selässä on noin 2 mm pituiset, pyöreähköt ja väriltään keltamustat peitinsiivet sekä noin 3 mm pituiset, pyöreähköt ja punamustat lenninsiivet. Raajat ovat oranssinpunertavat nilkasta alaspäin. Etujalkojen pituus on noin 3 cm. Tuntosarvien pituus on noin 4 cm.
Poikanen 12 mm pituinen tummanruskea ja tasapaksu tikkumainen vartalo, jonka pinta on täysin sileä. Pää on saman levyinen muun ruumiin kanssa. Jalat ovat melko pitkät; etujalkojen mitta on 9 mm. Tuntosarvet ovat vartalon pituiset ja niiden päissä on valkeat raidat.
Muna 3 mm mittainen, ruskea ja muodoltaan soikea. Munan pinta on röpelöinen.

Kehitys
Hautominen 3-5 kk
Aikuistuminen 3-5 kk
Elinikä ?

Ravinto
Piharatamo ja syreeni. Neophasma subapterum käyttää monesta muusta lajista poiketen ravinnokseen mieluiten ratamoja (Plantago sp.).

Terraario
Korkeus vähintään 20 cm
Tilavuus 20x30x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 75-80 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa kerran tai kahdesti päivässä, hyvä ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 22-34 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on esimerkiksi hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana säännöllisellä sumuttamisella. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 3-5 kuukautta.

Käyttäytyminen
Vastakuoriutuneet poikaset ovat äärimmäisen vilkkaita ja niiden käsittely saattaa olla hankalaa. Laji puolustatuu sumuttamalla pahan hajuista eritettä saalistajaa kohti. On varottava eritteen joutumista silmiin tai suuhun ja lajin käsittelyä onkin tämän vuoksi syytä välttää.

Vaativuus
Neophasma subapterum ei sovellu käsiteltäväksi erittämänsä yhdisteen vuoksi eikä siksi ole suositeltava aloittelijalle. Muuten kyseessä on helppohoitoinen ja varsin helposti lisääntyvä laji.

Kuvia

Kerran nahkan luonut poikanen on noin 25 mm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 12 mm pituinen
Munat ovat ruskeita, röpelöpintaisia ja noin 3 mm pituisia