torstai 29. marraskuuta 2018

Pylaemenes guangxiensis - PSG 248


Alkuperä
Hong Kong

Muita nimiä
Vanha nimi Dares guangxiensis

Ulkonäkö
Naaras 45 mm pituinen ruskean kirjava ja paksu vartalo. Olemukseltaan pieni, tanakka ja ryhmyinen. Takaruumis on peräti sentin levyinen. Etenkin selässä ja pään päällä on kitiinikyhmyjä. Takaruumiin yhdeksännen jaokkeen päällä on evämäinen piikki. Raajat ovat tukevat ja okaiset. Etujalkojen pituus on 2 cm. Tuntosarvat ovat 13 mm mittaiset.
Poikanen 19 mm pituinen ruskea ja leveä vartalo. Takaruumiin jaokkeiden molemmin puolin on keltaista väriä. Tanakan oloinen. Jalat ovat melko pitkät, tukevat ja osin raidalliset. Etujalkojen pituus on 7 mm. Tuntosarvet ovat 5 mm mittaiset. Pään takaosassa on piikkejä. Pään väritys on harmaa.
Muna 4 mm mittainen ruskea ja lähes pyöreä. Pinta on karvojen peitossa, joten munat takertuvat herkästi toisiinsa.

Kehitys
Hautominen 3-5 kk
Aikuistuminen 8-10 kk
Elinikä 21-24 kk

Ravinto
Vadelma, lillukka, orapihlaja ja tammi. Vastakuoriutuneet poikaset saattavat olla haluttomia syömään ja kuolla nälkään ellei lehtien reunoja leikata. Kävelevät helposti ruokakasvin vartta myöten vesiastiaan ja hukkuvat, mikäli kansi ei ole tilkitty.

Terraario
Korkeus vähintään 15 cm
Tilavuus 15x15x15 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 67-83 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä
Lämpötila kesällä 20-30 °C, talvisin 14-20 °C, ihanne noin 23 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy partenogeneettisesti. Munat haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, vermikuliittia tai turvetta. Haudonta-alusta pidetään kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Homehtumista vältetään tuulettamalla hautoma-astia hyvin. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 3-5 kuukautta.

Käyttäytyminen
Erittäin rauhallinen ja sosiaalinen kummitussirkka, joka viettää vuorokauden valoisan ajan tikkumaiseen asentoon jähmettyneenä usein terraarion pohjan tasolla suurissa ryhmissä. Esittää kuollutta joutuessaan käsitellyksi. Laji saattaa myös pudottautua maahan tuntiessaan olonsa uhatuksi. Liikkuu päiväsaikaan vain häirittynä ja on liikkeissään hidas, joten käsittely on varsin helppoa. Pylaemenes guangxiensis sirkkoja on erittäin vaikea havaita suuressa ja luonnonmukaisesti sisustetussa terraariossa. Saattavat ahtautua ja jäädä jumiin pieniin koloihin.

Vaativuus
Laji vaatii korkean ilmankosteuden ollakseen aktiivinen. Poikasten ruokahalua parantaa lehtien reunojen leikkaaminen. Kun vastakuoriutuneet poikaset ovat kerran aloittaneet syömisen, niin ongelmia tulee vain harvoin vastaan. Lajin kehitys kestää kauan, mutta se on myös erittäin pitkäikäinen. Käsittely on vaivatonta. 

Kuvia

Täysikasvuinen eli viidesti nahkan luonut naaras on noin 45 mm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 33 mm pituinen
Kahdesti nahkan luoneet naaraat ovat noin 27 mm pituisia
Kerran nahkan luonut naaras on noin 23 mm pituinen
Vastakuoriutunut naaras on noin 19 mm pituinen
Munat ovat lähes pyöreitä, pinnaltaan karvaisia ja noin 4 mm pituisia