maanantai 12. marraskuuta 2018

Cuniculina sp. - PSG 211


Alkuperä
Bangladesh

Muita nimiä
Bangladesh 12

Ulkonäkö
Naaras 17 cm pituinen, vihreä ja ohut vartalo. Etuselkä on vaaleanruskea. Takaruumiin viimeiset jaokkeet ovat punaruskeita. Raajat ovat poikkeuksellisen pitkät ja väriltään vaaleanruskeat. Etujalkojen pituus on 12 cm. Cuniculina sp. naaraan kokonaispituus on jopa 28 cm. Keskiraajojen reisiosan tyvessä kraniaalisesti sekä kaudaalisesti on neljä kitiinipiikkiä. Tuntosarvet ovat 2 cm pituiset. Silmien välillä kulkee ruskea kohouma.
Koiras 13 cm pituinen, keltaruskea ja erittäin ohut vartalo. Selässä ja takaruumiissa kulkee mustat raidat. Raajat ovat poikkeuksellisen pitkät ja hennot. Etujalkojen pituus on 11 cm. Tuntosarvet ovat 3 cm pituiset. Takaruumiin ventraalipinnalla kahdeksannen jaokkeen kohdalla on kolmiomainen kohouma.
Poikanen 25 mm pituinen, vaaleanruskea ja erittäin ohut vartalo. Raajat ovat poikkeuksellisen pitkät, hennot ja raidalliset. Etujalkojen pituus on 25 mm. Tuntosarvet ovat 2 mm pituiset. Takaruumiin viimeinen jaoke on tummanruskea ja siinä on kaksi viuhkamaisa perälisäkettä.
Muna 12 mm mittainen, vaaleanruskea ja pitkulainen. Alaosasta on hakamainen. Päässä on pitkä ja terävä kansi. Erittäin kevyt.

Kehitys
Hautominen 3-4 kk
Aikuistuminen 3-4 kk
Elinikä 9-12 kk

Ravinto
Mansikka, vadelma ja tammi.

Terraario
Korkeus vähintään 60 cm
Tilavuus 40x40x60 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 70-80 % suhteellinen ilmankosteus, talvella 45-60 %, terraario tulee sumuttaa kerran tai kahdesti päivässä runsaalla vedellä
Lämpötila 20-35 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on esimerkiksi turvetta, hiekkaa tai vermikuliittia. Haudontamateriaali pidetään tasaisen kosteana sumuttamalla sitä kerran-pari viikossa. Munat homehtuvat herkästi ja haudontarasian hyvä ilmanvaihto onkin tärkeää. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 3-4 kuukautta.

Käyttäytyminen
Liikkuessaan esittää tuulessa keinuvaa oksaa heiluttaen vartaloaan puolelta toiselle. Puolustautuu pudottautumalla yllättäen maahan tai jähmettymällä paikoilleen. Taivuttaa usein takaruumiinsa selän ylle tuntiessaan olonsa uhatuksi. Menettää herkästi pitkät ja hennot raajansa kovakouraisessa käsittelyssä. Cuniculina-suvun lajit ovat lähinnä tarkkailtavia, eivät käsiteltäviä, lemmikkejä.

Vaativuus
Laji on pitkien ja heiveröisten raajojensa vuoksi erittäin herkkä jalkojen menetykselle. Terraarion korkeuden on oltava mahdollisimman suuri ja ilmankosteuden korkea, jotta nahanluonnit onnistuvat. Sirkkojen toisilleen aiheuttamat vauriot voidaan minimoida tarjoamalla lajille tilava terraario. Tarpeetonta käsittelyä on vältettävä.

Kuvia

Viidesta nahkan luonut naaras on noin 17 cm pituinen
Täysikasvuinen eli viidesti nahkan luonut naaras lähikuvassa
Naaraan keskiraajojen piikit
Munivan naaraan takaruumis
Täysikasvuinen eli neljästi nahkan luonut koiras on noin 13 cm pituinen
Täysikasvuisen koiraan raidallinen selkäpuoli
Neljästi nahkaa luonut naaras on noin 11,5 cm pituinen
Kolmesti nahkaa luonut koiras on noin 95 mm pituinen
Kolmesti nahkaa luonut naaras on noin 9 cm pituinen
Kahdesti nahkaa luonut poikanen on noin 6 cm pituinen
Kerran nahkan luonut poikanen on noin 4 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 25 mm pituinen
Vaaleanruskeita 12 mm pituisia munia