maanantai 12. marraskuuta 2018

Diapherodes gigantea - PSG 260


Alkuperä
Grenada

Muita nimiä
Vanha nimi Diapherodes gigas
Englanniksi Giant Eucalyptus Green Stick Insect

Ulkonäkö
Naaras 17 cm pituinen kirkkaanvihreä ja leveä vartalo. Etu- ja keskiselässä on pieniä nystyjä. Keski- ja takaselkää reunustavat punertavat piikit. Peräpäässä on 2 cm munanasetin. Raajat ovat eritäin vahvat ja piikikkäät. Peitinsiivet ovat 2 cm pituiset ja väriltään vihreät. Tuntosarvet ovat 8 cm pituiset. Pää on sileä ja muodoltaan lähes pyöreä.
Koiras 11 cm pituinen vihreä tai ruskea ja ohut vartalo. Etu- ja keskiselässä on pieniä nystyjä. Siivet ovat 6 cm pituiset ja väriltään hailakan punaiset. Sekä lennin- että peitinsiipien sivussa on valkoinen juova. Tuntosarvet ovat 6 cm.
Poikanen 2 cm pituinen tikkumainen ja vaaleanvihreä vartalo. Selässä ja jaloissa on ruskeaa väriä. Jalat ovat lyhyet ja tukevat. Tuntosarvet ovat 7 mm pitkät.
Muna 6 mm mittainen, ruskea ja tynnyrimäinen. Pinta on röpelöinen.
Sukupuolen määritys Sukupuolen pystyy määrittämään ensimmäisen nahanluonnin jälkeen. Koiraille ilmestyy silloin takaselkään pienet vihreät siivenalut sekä takaruumiin ventraalipinnalle yhdeksännen jaokkeen kohdalle kolmiomainen kohouma.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 4-6 kk
Elinikä 1-2 vuotta

Ravinto
Vadelma, tammi, orapihlaja, salal, lillukka, lakka, pihlaja, mansikka, taikinamarja, punaherukka ja tuoksuvatukka. Monet eri kasvit kelpaavat.
Sekä poikaset että aikuiset juovat pisaroista ja tarvitsevat paljon vettä. Ruokakasven lehdet tulee sumuttaa päivittäin runsaalla vedellä.

Terraario
Korkeus vähintään 50 cm
Tilavuus 40x40x50 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 75-80 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä, hyvä ilmanvaihto on tärkeää
Lämpötila 20-32 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Naaras munii päivässä useita 6 mm pituisia ruskeita munia, jotka tiputtaa terrarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Hometta vältetään ilmastoimalla rasia hyvin. Munat eivät ole kovin herkkiä haudontamateriaalin kuivumiselle. Kuoriutumisprosentti on usein varsin korkea. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Diapherodes gigantea on yleensä varsin rauhallinen kummitussirkka. Se puolustautuu esittämällä tuulessa keinuvaa oksaa tai jähmettymällä paikoilleen. Koiras pelottelee saalistajia väläyttelemällä punaisia siipiään. Se saattaa myös lentää lyhyitä matkoja. Häirittynä pystyvät nipistämään saalistajaa takajaloillaan yllättävän kovasti, minkä vuoksi käsittely on tehtävä varoen.

Vaativuus
Helppohoitoinen laji. Munien hautominen kestää vajaat puoli vuotta. Munat on suositeltavaa pitää tasaisen kosteassa, minkä vuoksi ne myös homehtuvat herkästi. Vastakuoriutuneet poikaset saattavat olla ravinnon suhteen nirsoja, mutta ensimmäisen nahanluonnin jälkeen hoito on vaivatonta eikä kuolleisuutta juuri esiinny. Suurena lajina Diapherodes gigantea vaatii myös suuren terraarion.

Kuvia

Diapherodes gigantea pariskunta
Seitsemän kertaa nahkan luonut eli täysikasvuinen naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 17 cm pituinen
Täysikasvuinen Diapherodes gigantea naaras
Naaras lähikuvassa
Naaraan selässä on pienet siivet
Munivan naaraan takaruumis. Huomaa suuri munanasetin
Täysikasvuinen koiras salalilla
Koiras esittelee siipiään tuntiessaan olonsa uhatuksi
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut koiras on noin 11 cm pituinen
Täysikasvuinen koiras lähikuvassa
Koiraan selässä on siivet
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 14 cm pituinen
Kuudesti nahkan luonut ruskeankirjava naaras
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 11 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut koira on noin 9 cm pituinen
Viimeistä nahanluontia vaille täysikasvuisen koiraan selässä on siivenalut
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 9 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut koiras on noin 6 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 4 cm pituinen
Kerran nahkansa luonut naaras on noin 3 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 2 cm pituinen
Munat ovat soikeita, röpelöpintaisia ja noin 6 mm pituisia