maanantai 12. marraskuuta 2018

Eurycantha calcarata - PSG 23


Alkuperä
Papua-Uusi-Guinea

Muita nimiä
Vanha nimi Eurycantha diabolus
Englanniksi Giant Spiny Stick Insect, New Guinea Stick Insect
Suomeksi okapiru

Ulkonäkö
Naaras 15 cm pituinen ja huomattavan leveä vartalo, jota reunustavat piikit. Selkä on kuitenkin melko sileä. Väritys vaihtelee eri sävyisestä ruskeasta vihreään, mutta on tavallisesti erittäin tumma, lähes musta. Peräpäässä on noin 2 cm pitkä munanasetin. Jalat melko pitkät, erittäin tukevat ja piikikkäät. Tuntosarvet noin 7 cm pituiset. Pää on iso ja soikea.
Koiras 14 cm pitkä ja tukeva vartalo, jota reunustavat piikit. Selkä melko sileä. Väriltään usein ruskeansävyinen ja tumma. Peräpää tylppä ja kapeampi kuin eturuumis. Jalat kohtalaisen pitkät, erittäin piikikkäät ja vahvat, etenkin taaimmaiset raajat. Takajaloissa lisäksi suuri 1 cm piikki. Tuntosarvet noin 7 cm pituiset. Koiraan pää on soikean mallinen.
Poikanen 25 mm pituinen ruskea ja leveä vartalo. Pinnassa kaunista raitakuviota. Peräpäässä on pieni piikki. Jalat melko pitkät ja tukevat. Tuntosarvet 15 mm pituiset ja päistään valkoiset.
Muna 8 mm mittainen, ruskeanharmaa ja muodoltaan tynnyrimäinen.
Sukupuolen määritys Okapirujen sukupuolen pystyy erottamaan varmasti ensimmäisen nahanluonnin jälkeen kun naaraan munanasetin on näkyvissä. Naaraan takaruumiin kärjessä oleva asetin näyttää piikiltä ja puuttuu koiraalta kokonaan. Munanasettimen huomaa parhaiten naaraan ventraalipinnalta kolmanneksi viimeisestä jaokkeesta, josta se alkaa kehittymään. Koiraalle sitä vastoin ilmestyy takimmaisiin jalkoihin suuri piikki, jota ei naarailta löydy.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 5-6 kk
Elinikä 1-2 vuotta

Ravinto
Vadelma, tammi, orapihlaja, vaahtera, lakka, lillukka, mansikka, punaherukka, salal, pihlaja, ruusu ja taikinamarja. Aikuisille kelpaa myös voikukka, poimulehti, sitruunamelissa, haapa, leppä, koivu, maitohorsma ja tuoksuvatukka.
Eurycantha calcarata vaatii paljon ruokaa ja syö lähes kaikkea.
Veden voi tarjota matalasta ja tukevasta juomakupista.


Terraario
Korkeus vähintään 45 cm
Tilavuus 60x35x45 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 70-90 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä
Lämpötila 23-35 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Munimista varten terraarion pohjalle tulee laittaa kosteaa turvetta vähintään viiden senttimetrin kerros. Naaras upottaa 8 mm pituiset munat haluttuun syvyyteen munanasettimensa avulla. Munat kannattaa kerätä määrän ja hautomisajan seuraamiseksi erikseen hautumaan pakasterasiaan, jonka pohjalla on turvetta. Turve pidetään kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Kuoriutumis-% korkea jos munat ovat pysyneet kosteassa koko haudonnan ajan. Hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Viettävät päivän valoisan ajan esimerkiksi kaarnanpalojen alle piiloutuneina. Liikkuvat kiipeilyn lisäksi mielellään myös maassa ruokaa etsien. Koiraat ovat erittäin reviiritietoisia ja liian monen koiraan asuttamista samaan terraarioon tulee välttää, jottei tappeluja synny. Okapirut, varsinkin koiraat, puolustautuvat nostamalla takaruumiinsa ylös ja levittämällä takajalat auki. Käden osuessa liian lähelle ne nappaavat kiinni jaloillaan, joiden piikit saattavat tehdä kipeää. Kun okapirua käsitellään rauhallisesti ja varovasti, ei tule ikäviä yllätyksiä sirkalle eikä ihmiselle. Koiraat voivat erittää etikan hajuista ainetta puolustautuessaan, joten kädet on muistettava pestä käsittelyn jälkeen.


Vaativuus
Helppo hoitaa kunhan okapirulle tarjotaan riittävästi ruokaa ja kosteutta. Lisääntyy melko helposti, mutta munien hautoma-aika on pitkä. Suuren ja painavan okapirun käsittely ei välttämättä onnistu kokemattomalta harrastajalta. Laji on hoidoltaan täsmälleen samanlainen kuin PSG 44.

 Kuvia

Eurycantha calcarata pariskunta
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut naaras on noin 15 cm pituinen
Täysikasvuinen naaras lähikuvassa
Naaraan kitiinikuori on erittäin kova ja piikein reunustettu
Naaraan piikikäs takaraaja
Naaraan munanasetin on erittäin pitkä
Naaras munimassa turvelaatikkoon
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut koiras on noin 14 cm pituinen
Koiras lähikuvassa
Koiraan takareidessä on noin 1 cm pituinen piikki

Koiraan takaruumis
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 11 cm pituinen
Keltainen ja vihreä naaraspoikanen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 8 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 8 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut koiras on noin 6 cm pituinen ja 1 cm  leveä
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 5 cm pituinem
Kerran nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kerran nahkan luonut koiras on noin 4 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 25 mm pituinen

Munat ovat harmaanruskean kirjavia, tynnyrimäisiä ja noin 8 mm pituisia