maanantai 12. marraskuuta 2018

Epidares nolimetangere - PSG 99


Alkuperä
Malesia (Borneo, Sarawak, Mount Serapi sekä Mount Matang)

Muita nimiä
Vanha nimi Phasma nolimetangere
Englanniksi Touch Me Not Stick Insect

Ulkonäkö
Naaras 45 mm pituinen ruskea ja erityisen tanakka vartalo. Pään takaosa on piikikäs. Keski- ja takaselässä sekä takaruumiin alkuosassa on suuret piikit. Munivan naaraan takaruumis on erittäin paksu. Tuntosarvien pituus on noin 3 cm. Raajat ovat lyhyet mutta tukevat. Eturaajat ovat noin 25 mm pituiset.
Koiras 35 mm pituinen tummanruskea ja tukeva vartalo, jossa on punaisia tai oransseja raitoja sekä piikkejä. Pään takaosassa on kaksi terävää piikkiä. Keskiselässä on kahdeksan, takaselässä kuusi ja takaruumiin toisessa jaokkeessa kaksi terävää ja suurta piikiä. Tuntosarvien pituus on noin 26 mm. Raajat ovat lyhyet mutta tukevat. Eturaajat ovat noin 26 mm pituiset.
Poikanen 12 mm pituinen tummanruskea ja piikikäs vartalo. Pää on piikkien peitossa. Jalat melko pitkät ja osittain raidalliset. Raajat ovat tukevat ja melko lyhyet. Etujalkojen mitta on 7 mm. Tuntosarvet ovat 6 mm pituiset ja päistä valkoiset. Takaruumiin kärjen doraalispinnalla on evämäinen muodostuma.
Muna 4 mm mittainen, tummanruskea ja muodoltaan soikea. Pinta on kauttaaltaan karvojen peitossa.

Kehitys
Hautominen 5-6 kk
Aikuistuminen 10-12 kk
Elinikä 1,5-2 vuotta

Ravinto
Tammi ja vadelma.

Terraario
Korkeus vähintään 15 cm
Tilavuus 20x15x15 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 85-95 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä
Lämpötila 23-32 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Munia haudotaan rasiassa, jonka pohjalla on turvetta, hiekkaa tai vermikuliittia. Alusta pidetään hieman kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti vedellä. Munat voi kevyesti peittää haudontamateriaaliin, mikä takaa tasaisemman kosteuden haudonnan läpi. Liian syvälle hautaamista tulee välttää, sillä se estää poikasten normaalin kuoriutumisen. Hautominen vie huoneenlämmössä 5-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Häirittynä etenkin poikaset pyrkivät pakenemaan juosten, mutta eivät kykene liikkumaan erityisen nopeasti. Epidares nolimetangere on usein varsin rauhallinen ja viettää päivän valoisat hetket kasvien lehdillä, oksilla, terraarion seinämillä sekä pohjalla lepäillen.

Vaativuus
Ovat rakenteeltaan tukevia ja sopusuhtaisia, joten sietävät käsittelyä keskitasoa paremmin. Ovat luonteeltaan rauhallisia ja luottavat vaaratilanteissa piikikkääseen ulkomuotoonsa. Poikaset rupeavat syömään helposti ja kuolemia esiintyy vain harvoin. Aikuistuminen kestää kuitenkin poikkeuksellisen kauan eikä Epidares nolimetangere ole kärsimättömälle harrastajalle suunnattu laji.

Kuvia

Kerran nahkan luonut poikanen on 18 mm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 12 mm pituinen