tiistai 20. marraskuuta 2018

Heteropteryx dilatata - PSG 18


Alkuperä
Länsi-Malesia

Muita nimiä
Vanhat nimet Heteropteryx hopei, Eurycantha graciosa
Englanniksi Jungle Nymph

Ulkonäkö
Naaras 17 cm pituinen vaaleanvihreä tai keltainen vartalo. Ventraalipinta on tummanvihreä. Selässä on 4 cm mittaiset vaaleanpunaiset siivet. Peitinsiivet ovat vihreät. Eturaajojen pituus on 8 cm. Naaras on lähes kauttaaltaan piikkien peitossa. Suurimmat ja terävimmät piikit löytyvät takaraajoista. Tuntosarvet ovat 9 cm mittaiset. Takaruumiin viimeiset jaokkeet muodostavat piikkimäisen munanasettimen.
Koiras 95 mm pituinen ruskea vartalo. Selässä on 7 cm pitkät punaiset siivet mustalla suonituksella. Siipien reunasarka on pohjaväriltään ruskea ja sitä peittävät ruskeat sekä valkeat kuvioinnit. Raajat ovat täynnä teräviä piikkejä. Eturaajojen pituus on 7 cm. Pää, selkä sekä takaruumiin ventraalipinta on piikkien peitossa. Tuntosarvet ovat 8 cm mittaiset. Takaruumiin ventraalipinnalla, seitsemännen ja kahdeksannen jaokkeen kohdalla, on suuri kolmiomainen kohouma.
Poikanen 3 cm pituinen ruskeanharmaa ja tanakka vartalo. Koiraiden väritys on ruskeankirjava. Raajat ovat piikikkäät ja tukevat. Etujalkojen pituus on 15 mm. Selkä ja pää piikikkäät. 12 mm mittaiset tuntosarvet.
Muna 8 mm mittainen, ruskeanharmaa ja muodoltaan hieman tynnyrimäinen. Ympärysmitta on suuri, minkä ansiosta muna näyttää erittäin isokokoiselta.
Sukupuolen määritys sukupuolen voi määrittää heti kuoriutumisen jälkeen. Naaras on kuoriuduttuaan hieman tukevampi, yksivärinen ja takaruumiin kärjessä on munanasettimen alku. Koiraalla näkyy selvästi valkeaa kuviointia selässä eikä munanasetinta ole havaittavissa.

Kehitys
Hautominen 11-13 kk
Aikuistuminen naaras 9-11 kk, koiras 6-8 kk
Elinikä koiras elää 15-17 kk, naaras elää 19-23 kk

Ravinto
Tammi, pihlaja, harmaaleppä, salal, orapihlaja, vadelma, lehmus, tervaleppä ja tuoksuvatukka. Monet eri kasvit kelpaavat. Laji vaatii runsaasti ruokaa. Juovat mielellään pisaroista, joten terraarion sumutus on tehtävä runsaalla vedellä.

Terraario
Korkeus vähintään 45 cm
Tilavuus 60x40x45 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 70-90 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä
Lämpötila 23-30 °C, Cameron Highland -alueella elävät 15-22 °C lämpötilassa
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Munimista varten tulee terraarion pohjalle laittaa vähintään 5 cm paksuinen kerros kosteaa turvetta. Naaras upottaa suuret 8 mm pituiset munat haluttuun syvyyteen munanasettimensa avulla. Munat tulee kerätä määrän ja hautomisajan seuraamiseksi erikseen hautumaan pakasterasiaan, jonka pohjalla on turvetta, hiekkaa tai vermikuliittia. Munat sijoitetaan alustaan niin, että kansi yltää juuri pinnan tasolle tai jää hieman sen alle. Haudonta-alusta pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti.

Käyttäytyminen
Heteropteryx dilatata viettää päivän valoisan ajan oksilla, kasvien lehdillä tai terraarion seinillä lepäillen. Hämärän tultua ne lähtevät syömään, parittelukumppania etsimään tai munimaan. Laji on poikkeuksellisen aggressiivinen eikä useimmiten siedä käsittelyä. Pakolliset sirkkojen liikuttelut tulee tehdä rauhallisesti ja mielellään paksut hanskat kädessä. Sirkan tippumista on varottava, sillä laji voi puolustautu myös pudottautumalla maahan.
Poikaset ovat erittäin rauhallisia ja suojautuvat useimmiten jähmettymällä paikoilleen sekä esittämällä kuollutta. Lajille tyypillinen aggressiivisuus ja hyökkäävä käytös lisääntyy kun ikää ja kokoa kertyy lisää.
Naaraat pelottelevat saalistajia hankaamalla siipiään vastakkain, jolloin kuuluu kova kahiseva ääni. Ne voivat myös sumuttaa pahan hajuista nestettä tunkeilijaa kohti. Jos nämä keinot eivät auta, pyrkii naaras kääntämään takaruumiinsa petoa päin. Kun jotain tulee kohdalle, se iskee voimakkailla ja piikikkäillä takajaloillaan.
Koiraat pakenevat herkästi joko lentäen tai pudottautumalla alas. Ne saattavat myös pelotella saalistajaa kirkkaanpunaisilla siivillään. Ne pystyvät naaraan tavoin iskemään teräväpiikkiset takaraajansa saalistajaan kiinni.

Vaativuus
Erittäin kestävä ja pitkäikäinen laji, joka sietää vaihteleviakin olosuhteita ja ravintoa eikä vankan rakenteensa ansiosta vahingoitu helposti. Lajin kehitys ja munien hautominen kestää kuitenkin vuoden päivät, joten Heteropteryx dilatata ei ole kärsimättömille suunnattu. Täysikasvuisten yksilöiden liikuttelu on hankalaa niiden hyökkäävyyden vuoksi eikä laji sovellu kokemattoman harrastajan käsittelyyn. Lajia ei suositella aloittelijalle.

Kuvia

Täysikasvuinen eli seitsemästi nahkan luonut naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 17 cm pituinen

Täysikasvuinen naaras vadelman lehdillä
Naaras tulppaanin kukalla
Naaraan selässä on pienet siivet
Naaraan piikikkäät raajat
Munivan naaraan takaruumis
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut koiras
Täysikasvuinen koiras on noin 95 mm pituinen
Täysikasvuisen koiraan takaruumis
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 12 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut koiras on noin 8 cm pituinen

Viidesti nahkan luonut naaras on noin 9 cm pituinen ja vihreä
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 7 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 7 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 6 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 55 mm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 3 cm pituinen
Munat ovat tynnyrimäisiä, väriltään ruskeaharmaita ja noin 8 mm pituisia