tiistai 20. marraskuuta 2018

Lamponius guerini - PSG 101


Alkuperä
Guadeloupe (saari karibianmerellä, kuuluu Ranskalle)

Muita nimiä
Vanha nimi Antillophilus brevitarsus
Englanniksi Guadeloupe Stick Insect

Ulkonäkö
Naaras 9 cm pituinen pohjaväriltään ruskea, paksu ja piikikäs vartalo. Takaruumiin viidennen-seitsemännen jaokkeen sivuilla on lehtimäiset muodostumat. Takaruumiin ventraalipinnan kahdeksas-kymmenes jaoke ovat liittyneet yhteen muodostaen munanasettimen. Jalat ovat mustaruskean raidalliset, paksut, piikikkäät ja vahvat. Etujalkojen tyvet ovat punaiset. Tuntosarvet ovat noin 4 cm pitkät.
Koiras 8 cm pituinen pohjaväriltään ruskea, ohut ja sauvamainen ruumis. Takaruumiin kärjessä on kaksi hakamaista perälisäkettä. Raajat ovat vihreän ruskeat, erittäin paksut ja vahvat. Taaimmaisissa jaloissa on reiden alapinnalla neljä piikkiä. Tuntosarvet ovat noin 45 mm pitkät.
Poikanen 18 mm pituinen ruskea ja leveähkö vartalo. Jalat ovat lyhyet ja tukevat. Tuntosarvet ovat noin 7 mm pituiset.
Muna 4 mm mittainen, ruskea ja röpelöpintainen. Soikion muotoinen. Pinnassa on sydänkuvio.
Sukupuolen määritys Sukupuolet pystyy erottamaan toisistaan ensimmäisen nahanluonnin jälkeen, jolloin naaraalle ilmestyy takaruumiin seitsemännen jaokkeen sivuille pienet lehtimäiset ulkonemat sekä selkään mustia merkkejä. Koiraalla on mustaa väriä ainoastaan 7. jaokkeen dorsaalipinnalla. Valkoisessa värimuodossa naaraalla keskiselän läiskä on nuolimainen, mutta koiraalla se on pitkänomainen.
Värimuodot Värimuotoja on kaksi: ruskea ja valkoinen. Molemmissa pohjaväri on ruskea. Valkoisessa värimuodossa sirkalla on keski- ja takaruumiin dorsaalipinnalla yhteensä kolme valkoista laikkua. Sirkan värimuodon voi erottaa selvästi jo ensimmäisen nahanluonnin jälkeen, jolloin valkoisen värimuodon yksilöihin ilmestyy tyypillisiä valkoisia läiskiä. Ruskean värimuodon edustajille valkeaa väriä ei muodostu.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 2-4 kk
Elinikä 13-14 kk


Ravinto
Tammi, vadelma, orapihlaja, lakka, mansikka, punaherukka, pihlaja, sitruunamelissa, salal, voikukka, persilja, vaahtera, tuomi, haapa, leppä, poimulehti. koivu, maitohorsma, alppiruusu, tuoksuvatukka ja taikinamarja. Monet eri kasvit kelpaavat. Kävelevät helposti ruokakasvin vartta myöten vesiastiaan ja hukkuvat, mikäli kansi ei ole asianmukaisesti tilkitty.

Terraario
Korkeus vähintään 30 cm
Tilavuus 30x30x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 75-85 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä, hyvä ilmanvaihto on suositeltavaa
Lämpötila 20-30 °C, ihanne noin 25 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Naaras munii päivässä noin kolme 4 mm pituista munaa, jotka tiputtaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on talouspaperia. Paperi pidetään melko kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Kuoriutumis-% on korkea. Haudontamateriaalin kuivuminen haudonnan aikana laskee kuoriutumisprosenttia, mutta munat eivät ole kovin herkkiä ajoittaiselle kuivuudelle. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Sirkat viettävät päivän valoisan ajan usein samassa kasassa liimautuneina kiipeilyoksiin. Kulkevat kiipeilyn lisäksi mielellään myös maassa ruokaa etsien. Koiraat matkustavat naaraiden selässä usein pitkiäkin aikoja, vaikka eivät parittelisi. Naaras saattaa rasittua jos koiraita on sen selässä monta, joten koiraita ei kannata pitää samassa terraariossa ainakaan enemmän kuin naaraita. Osaavat esittää oksaa olemalla liikkumatta ja painamalla kaikki jalat vartalon myötäisesti. Laji on äärimmäisen rauhallinen ja käsittely on helppoa, sillä sirkat liikkuvat verkkaisesti eivätkä tyypillisesti yritä pudottautua maahan.

Vaativuus
Erittäin helppo hoitaa kunhan poikasille tarjotaan riittävästi kosteutta. Lisääntyy erittäin helposti. Käsittely on vaivatonta - rauhallinen Lamponius guerini on ennemminkin vaikea saada pois kädeltä. Aloittelijalle sopiva laji.

Kuvia

Valkoisen värimuodon Lamponius guerini pariskunta
Ruskean värimuodon pariskunta
Valkoinen pariskunta sekä ruskea naaras
Viidesti nahkan luonut eli täysikasvuinen ruskea naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 9 cm pituinen. Valkoinen värimuoto
Munivan naaraan takaruumis. Valkoinen värimuoto
Naaraan ventraalipinta
Täysikasvuinen valkoinen naaras. Etujalkojen tyvet ovat punaiset
Täysikasvuinen eli neljästi nahkan luonut koiras on noin 75 mm pituinen
Valkoinen koiras lähikuvassa
Valkoisen värimuodon koiras ja naaras
Koiraan vahva raaja. Valkoinen värimuoto
Huomaa täysikasvuisen koiraan hakamaiset perälisäkkeet
Neljästi nahkan luoneet valkoiset naaraat ovat noin 65 mm pituisia
Kolmesti nahkan luonut ruskea naaras on noin 53 mm pituinen
Kahdesti nahkan luonut 4 cm pituinen naaras sekä vastakuoriutuneet poikaset
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 43 mm pituinen
Kerran nahkan luonut valkea naaras on noin 3 cm pituinen
Kerran nahkan luonut valkea koiras on noin 3 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 18 mm pituinen
Munat ovat noin 4 mm pituisia, ruskeita ja röpelöpintaisia