tiistai 20. marraskuuta 2018

Lonchodes philippinicus - PSG 282


Alkuperä
Filippiinit

Muita nimiä
-

Ulkonäkö
Naaras 13 cm pituinen punaruskea tai vihreä, ohut ja tikkumainen vartalo. Otsalla on kaksi pientä kitiinisarvea. Tuntosarvien ovat 65 mm mittaiset. Raajat ovat melko pitkät mutta kohtalaisen tukevat. Etujalkojen pituus on 7 cm. Etujalkojen nilkassa, keskijalkojen sääriosassa sekä takajalkojen sääressä on lehtimäiset muodostumat. Kaikkien raajojen polvitaipeessa on lisäksi piikkejä. Takaruumiin neljänneksi viimeinen jaoke on levinnyt horisontaalisesti lehtimäiseen muotoon. Kahden viimeisen jaokkeen ventraalipinnalla on kolmiomainen kohouma.
Poikanen 14 mm pituinen punaruskea, ohut ja tikkumainen vartalo. Tuntosarvien pituus on noin 8 mm. Etujalat ovat 9 mm mittaiset.
Muna 3 mm mittainen harmaanruskea ja litteä. Pinnassa on molemmin puolin matalia painaumia. Kannen päällä on keltainen hattu.

Kehitys
Hautominen 4-5 kk
Aikuistuminen 3-4 kk
Elinikä 9-13 kk

Ravinto
Vadelma, tammi, punaherukka ja liisankukka.

Terraario
Korkeus vähintään 40 cm
Tilavuus 30x35x40 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 65-75 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä, hyvä ilmanvaihto on tärkeää
Lämpötila 20-30 °C, ihanne noin 25 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Naaras pudottaa 3 mm mittaiset litteät munat terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-5 kuukautta.

Käyttäytyminen
Puolustautuu joko jähmettymällä paikoilleen tai ryntäämällä karkuun. Pudottautuu tyypillisesti maahan pelästyessään, joten käsittely tulee tehdä lähellä lattiatasoa.

Vaativuus
Helppohoitoinen laji. Home on vain harvoin ongelmana haudonnan aikana. Laji kasvaa ja kehittyy nopeasti. Nahanluonnit onnistuvat yleensä moitteetta kunhan tilaa sekä kosteutta on tarpeeksi. Poikaset saattavat nirsoilla ruuan kanssa, mutta ensimmäisen nahanluonnin jälkeen ongelmia tulee vain harvoin vastaan. 

Kuvia

Täysikasvuinen eli seitsemästi nahkan luonut naaras on noin 13 cm pituinen
Naaras lähikuvassa
Munivan naaraan takaruumis
Huomaa takaruumiin sivuilla olevat lehtimäiset ulokkeet
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 8 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 65 mm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 45 mm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 35 mm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 26 mm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 14 mm pituinen
Munat ovat noin 3 mm pituisia, litteitä ja  väriltään ruskeita