sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Phaenopharos khaoyaiensis - PSG 215


Alkuperä
Thaimaa (Nakhon Ratchasima)

Muita nimiä
Englanniksi Bud Winged Stick Insect


Ulkonäkö
Naaras 15 cm pitkä ruskea ja tikkumainen vartalo. Täysikasvuisen yksilön kokonaispituus raajojen kanssa on jopa 25 cm. Keskiselkä on tummanruskeiden nystyjen peittämä. Jalat ovat pitkät; etujalkojen pituus noin 95 mm. Eturaajan säären alaosassa on noin 3 mm pituinen sekä nilkassa noin 5 mm pituinen ohut läppä. Tuntosarvet ovat 9 cm pituiset. Takaselässä on 1 cm pituiset siivet. Siipien reunasarka on vaalean- ja tummanruskean kirjava. Siipiosa on kirkkaanpunainen. Silmät ovat keltaiset.
Poikanen 23 mm pituinen harmaanruskea vartalo, jossa on paikoin ruskeita täpliä. Jalat ovat pitkät ja laikukkaat. Tuntosarvet sekä eturaajat ovat noin 17 mm pituiset. Etujalkojen läpät näkyvät ensimmäisen nahanluonnin jälkeen ja mustat siivenalut selvästi kolmannen nahanluonnin jälkeen. Siivet muuttuvat punaisiksi juuri ennen viimeistä nahanluontia.
Muna 4 mm mittainen, tummansininen, sileäpintainen ja muodoltaan soikea. Kannen päällä on selvästi erottuva piikkimäinen hattu. 

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 3-4 kk
Elinikä naaras elää 9-10 kk

Ravinto
Vadelma, pihlaja, tammi, orapihlaja, lillukka, mansikka, punaherukka, salal, sitruunamelissa, poimulehti ja liisankukka.

Terraario
Korkeus vähintään 50 cm
Tilavuus 35x40x50 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 60-75 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä päivittäin, hyvä ilmanvaihto on tärkeää
Lämpötila 20-35 °C, ihanne noin 27 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy partenogeneettisesti. Naaras munii päivässä muutamia 4 mm pituisia munia, jotka pudottaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Munat eivät ole herkkiä haudonta-alustan kuivumiselle, mutta kuivuus pidentää haudonta-aikaa tuntuvasti. Kuoriutumis-% on useimmiten erittäin korkea. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Suuri ja rauhallinen Phaenopharos khaoyaiensis roikkuu päivän valoisan ajan oksilla ja terraarion seinämillä. Hakeutuu usein terraarion korkeimpaan kohtaan. Laji puolustautuu esittelemällä punaisia minisiipiään tai jähmettymällä paikalleen. Osaa esittää tikkua painamalla kaikki raajansa tiukasti vartalon myötäisesti. Varsinkin poikaset pudottautuvat mielellään maahan pelästyessään, joten käsittely on tehtävä varovasti. Häirittyinä poikaset lähtevät herkästi juoksentelemaan hyvinkin nopeasti.

Vaativuus
Phaenopharos khaoyaiensis on hieman keskimääräistä uurempi kummitussirkka. Se on erittäin vaivaton hoidokki tilavassa ja vähintään 50 cm korkeassa terraariossa. Laji lisääntyy helposti, mutta munien hautominen vie aikansa.

Kuvia

Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 15 cm pituinen
Naaras lähikuvassa. Huomaa suuret keltaiset silmät
Naaraan takaselässä on 1 cm pituiset siivet
Siipien väri on poikkeuksellisen kirkas punainen
Etujalan läppämäiset ulokkeet
Munivan naaraan takaruumis
Naaraan takaruumis
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 12 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 95 mm pituinen
L5 naaraan siivet ovat vielä mustat ja noin 2 mm pituiset
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 7 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 23 mm pituinen
Munat ovat sileäpintaisia, väriltään sinisiä ja noin 4 mm pituisia