sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Phyllium giganteum - PSG 72


Alkuperä
Malesia (Perak)

Muita nimiä
Englanniksi Giant Leaf Insect
Suomeksi isolehtisirkka

Ulkonäkö
Naaras 10 cm pitkä, lehtimäinen, litteä ja noin 45 mm leveä vartalo. Jalat ovat lyhyet ja lehtimäiset. Etujalkojen pituus on 4 cm. Tuntosarvet ovat 5 mm pituiset ja ruskeat. Silmät ovat ruskean kirjavat. Selässä on 5 cm pituiset siivet, joiden kuviointi muistuttaa lehtisuonitusta. Naaraan pääväri on vihreä. Vartalo ja raajat ovat ulkolaidoiltaan ruskeat jäljitellen kuivunutta lehteä.
Poikanen 2 cm pituinen ruskea, leveä, litteä ja lehtimäinen vartalo. Raajat ovat lyhyet ja lehtimäiset. Tuntosarvet ovat 2 mm pitkät. Poikasen väritys muuttuu vihreäksi pian sen jälkeen kun se on aloittanut syömisen.
Muna 8 mm mittainen ja ruskea. Pinta on täynnä pyöreitä painaumia. Päässä selvästi erottuva ruskea kansi.

Kehitys
Hautominen 6-8 kk
Aikuistuminen 11-13 kk
Elinikä 18-19 kk

Ravinto
Tammi. Myös vadelma ja salal kelpaavat toisinaan.

Terraario
Korkeus vähintään 35 cm
Tilavuus 30x30x35 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 80-85 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä, tehokas ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 23-33 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy partenogeneettisesti. Phyllium giganteum pudottaa siementä muistuttavat munat maahan. Naaras tuottaa elämänsä aikana noin sata munaa. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 5-7 kuukautta. Munien kuivuminen alentaa kuoriutumisprosenttia ja pidentää haudonta-aikaa joskus jopa parilla kuukaudella.

Käyttäytyminen
Puolustautuu matkimalla tuulessa keinuvaa lehteä. Nostaa lehtimäisen takaruumiinsa ylös tuntiessaan olonsa uhatuksi. Vastakuoriutuneet poikaset voivat paeta nopeasti juosten. Vanhemmat yksilöt ovat rauhallisempia ja jähmettyvät mielellään paikoilleen. Phyllium giganteum osaa esittää kuollutta pudottautumalla maahan raajat tiukasti vartalon myötäisesti painettuina. Naaras ei ole siivistä huolimatta lentokykyinen.

Vaativuus
Vaativa. Laji kehittyy erittäin hitaasti ja haudonta kestää yli puoli vuotta. Pitkään kestävän poikasvaiheen vuoksi olosuhteiden on oltava jatkuvasti kunnossa, jotta nahanluonnit onnistuvat. Liian kuivassa nahanvaihto epäonnistuu ja toisaalta kosteassa terraariossa lehtisirkat kuolevat. Terraarion tehokas ilmastointi on äärimmäisen tärkeää. Aikuiset elävät vain puolisen vuotta ja tuottavat poikkeuksellisen vähän munia. Laji ei sovellu aloittelijalle.

Kuvia

Täysikasvuinen eli kahdeksasti nahkan luonut naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 10 cm pituinen
Naaras vadelman lehdillä
Naaras lähikuvassa. Olemus on lehtimäine
Täysikasvuisen naaraan takaruumis
Seitsemästi nahkan luonut naaras on noin 85 mm pituinen
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 7 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 6 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kolmesti nahkaa luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kahdesti nahkaa luonut naaras on noin 3 cm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 25 mm pituinen
Parin viikon ikäinen L1 poikanen on jo muuttunut vihreäksi
Vastakuoriutunut poikanen on noin 2 cm pituinen
Munat  ovat ruskeita ja 8 mm pituisia