sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Phyllium philippinicum - PSG 278


Alkuperä
Filippiinit

Muita nimiä
Englanniksi Philippine Leaf Insect
Suomeksi filippiinienlehtisirkka

Ulkonäkö
Naaras 8 cm pituinen leveä, lehtimäinen, litteä ja väriltään vihreä vartalo. Vartalo on leveimmältä kohdaltaan 4 cm. Raajat ovat lehtimäiset, tukevat ja lyhyet. Eturaajojen pituus on noin 4 cm. Selässä on 5 cm mittaiset peitinsiivet. Tuntosarvet ovat 5 mm pituiset.
Koiras 5 cm pituinen kapea, lehtimäinen, litteä ja väriltään vihreä vartalo. Vartalo on leveimmältä kohdaltaan 1 cm. Raajat ovat lehtimäiset ja lyhyet. Selässä on 45 mm mittaiset läpinäkyvät siivet. Tuntosarvet ovat 25 mm pituiset. Silmät ovat suuret ja ulkonevat.
Muna 5 mm mittainen, ruskea ja siemenmäinen. Pinta on täynnä jonoina kulkevia painaumia. Munien kastuessa kannen ympärille sekä munan pinnalle kohoaa sukasmaisia rakenteita. Muutos tapahtuu tunnin sisällä kostutuksesta eikä häviä vaikka muna kuivuisi uudelleen.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 4-6 kk
Elinikä 9-12 kk

Ravinto
Tammi. Vähän vanhemmille yksilöille kelpaa myös vadelma, mansikka, lillukka ja salal. Ravinnon tulisi olla tuoretta ja korkealaatuista.

Terraario
Korkeus vähintään 30 cm
Tilavuus 30x30x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 80-85 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä päivittäin, tehokas ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 23-33 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Kehittyvät poikaset ovat herkkiä kuivumiselle ja kuoriutuminen epäonnistuu herkästi kuivassa. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kk.

Käyttäytyminen
Liikkuu huojuen puolelta toiselle kuin tuulessa keinuva lehti. Nostaa lehtimäisen takaruumiinsa ylös tuntiessaan olonsa uhatuksi. Vastakuoriutuneet poikaset ovat aktiivisia ja juoksevat pakoon erittäin nopeasti. Vanhemmat yksilöt ovat rauhallisempia ja jähmettyvät mielellään paikoilleen. Koiras on kevyt ja varsin taitava lentäjä ja saattaa paeta lyhyitä matkoja lentäen tuntiessaan olonsa uhatuksi.

Vaativuus
Phyllium-suvun lajit ovat haastavia kummitussirkkoja eivätkä ne sovellu aloittelijoille. Phyllium philippinicum on astetta helpompi ja nopeammin kehittyvä kuin P. giganteum, mutta silti erittäin herkkä vääränlaiselle hoidolle. Kaikenlaiset nopeat vaihtelut olosuhteissa, liika kosteus yhdistettynä huonoon ilmanvaihtoon sekä vääränlainen ravinto johtavat herkästi sirkkojen kuolemaan.

Kuvia

Phyllium philippinicum pariskunta
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut naaras
Täysikasvuinen naaras on noin 8 cm pituinen
Täysikasvuinen eli viidesti nahkan luonut koiras
Täysikasvuinen koiras on noin 5 cm pituinen
Koiraan siivet ja suippo takaruumis
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 65 mm pituinen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 4 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 35 mm pituinen
Kolmesti nahkan luonut koiras on noin 35 mm pituinen
Kahdesti nahkan luoneet naaraat ovat noin 25 mm pituisia
Kerran nahkan luonut poikanen on noin 2 cm pituinen
Parin vuorokauden ikäinen L1 poikanen on jo vihertävä
Vastakuoriutunut poikanen on noin 13 mm pituinen
Hapsuiset munat ovat olleet kosteassa ja sileät kuivassa. Pituus noin 5 mm