tiistai 4. joulukuuta 2018

Spinohirasea bengalensis - PSG 272


Alkuperä
Vietnam

Muita nimiä
Vanhat nimet Spiniphasma crassithorax, Spinohirasea crassithorax, Menexenus bengalensis, Neohirasea bengalensis,

Ulkonäkö
Naaras 7 cm pituinen vihreänkirjava, tanakka ja piikikäs vartalo. Kyljissä kulkee vaaleanpunaiset raidat etuselästä takaruumiin kärkeen asti. Myös naaraan ventraalipinnalla on vaaleanpunaista väritystä etuselästä takaruumiiseen asti. Munivan naaraan takaruumis paksunee voimakkaasti. Tuntosarvet ovat noin 6 cm pituiset ja niiden kärjissä on valkoiset raidat. Raajat ovat tukevat ja tumman- sekä vaaleanvihreän kirjavat. Naaraan takaruumiin ventraalipinnalla, neljänneksi viimeisen jaokkeen kohdalla, on selvä nysty. Nystyn jälkeen seuraavat jaokkeet ovat yhtyneet ventraalipinnalla pieneksi munanasettimeksi.
Koiras 5 cm pituinen vihreänkirjava, tikkumainen ja piikikäs vartalo. Kyljillä kulkee vaaleanpunaiset raidat etuselästä takaruumiin kärkeen asti. Myös koiraan ventraalipinnalla on vaaleanpunaista väritystä, joka on voimakkainta keskiruumiin alueella. Takaruumiin kolmen viimeisen jaokkeen väritys on osin musta. Tuntosarvet ovat noin 4 cm pituiset ja niiden kärjissä on valkoiset raidat. Tumman- ja vaaleanvihreän kirjavat raajat ovat tukevat ja piikikkäät. Perälisäkkeet ovat muodoltaan pihtimäiset.
Poikanen 13 mm pituinen harmaanruskea vartalo. Selässä on useita pieniä piikkejä. Raajat ovat tukevat. Tuntosarvet ovat noin 8 mm pitkät ja päistä valkoiset.
Muna 4 mm mittainen, muodoltaan pyöreä ja karheapintainen. Väritys on ruskeankirjava.

Kehitys
Hautominen 5-6 kk
Aikuistuminen 2-4 kk
Elinikä 8-10 kk

Ravinto
Vadelma, orapihlaja ja tammi.

Terraario
Korkeus vähintään 25 cm
Tilavuus 30x30x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 70-80 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa runsaalla vedellä kerran tai kahdesti päivässä, hyvä ilmanvaihto on tärkeää
Lämpötila 20-32 °C, ihanne noin 25 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Naaras munii päivässä pari 4 mm mittaista pyöreää munaa, jotka pudottaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa, jonka pohjalla on hiekkaa, turvetta tai vermikuliittia. Haudonta-alusta pidetään kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 5-6 kuukautta.

Käyttäytyminen
Täysikasvuiset koiraat viettävät suurimman osan elämästään naaraiden selässä. Naaraiden kuormittumisen välttämiseksi terraariossa tulisi olla enintään yhtä monta koirasta kuin naarasta. Pakenevat pelästyessään juosten tai pudottautumalla maahan.

Vaativuus
Helppohoitoinen. Spinohirasea bengalensis -lajin kehitys on nopeaa ja kuolleisuus alhainen. Riittävästä kosteudesta ja samalla terraarion hyvästä ilmastoinnista on kuitenkin pidettävä huolta.

Kuvia

Viidesti nahkan luonut eli täysikasvuinen naaras on noin 7 cm pituinen
Täysikasvuinen naaras. Huomaa kylkien punaiset raidat
Huomaa naaraan poikkeuksellisen piikikäs olemus
Täysikasvuinen eli neljästi nahkan luonut koiras on noin 45 mm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut poikanen on noin 3 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut poikanen on noin 2 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 13 mm pituinen
Munat ovat ruskeankirjavia, pyöreitä ja noin 4 mm pituisia