tiistai 4. joulukuuta 2018

Sungaya inexpectata - PSG 195


Alkuperä
Filippiinit (Luzon saari)

Muita nimiä
Englanniksi Sunny Stick Insect

Ulkonäkö
Naaras 9 cm pituinen ja tanakka vartalo. Pohjaväritys vaihtelee ruskean eri sävyissä. Keski- ja takaselän alueella on neljä suurta kitiinipiikkiä. Jalat ovat melko pitkät ja piikikkäät. Pään takaosa on piikikäs. Tuntosarvet ovat noin 45 mm pitkät ja raidalliset. Takaruumiin kärjessä on noin 15 mm pituinen, kova ja piikkimäinen munanasetin.
Poikanen 2 cm pituinen ruskea ja tukeva vartalo. Jalat ovat melko pitkät, tukevat ja osin laikukkaat. Tuntosarvet ovat 1 cm pituiset. Pään takaosassa on piikkejä. Takaruumiin kuudennen jaokkeen dorsaalipinnalla on evämäinen kohouma
Muna 5 mm mittainen, ruskea ja muistuttaa muodoltaan hieman mansikkaa. Pinnassa on aaltoileva kuvio. Suuri ja selvästi erottuva kansi on tummansininen samoin kuin munan alaosa. Munat muuttuvat kosteassa täysin tummansinisiksi.

Kehitys
Hautominen 4-6 kk
Aikuistuminen 7-8 kk
Elinikä naaras elää 11-12 kk

Ravinto
Tammi, vadelma, orapihlaja, pihlaja, mansikka ja salal. Aikuisille kelpaa myös sitruunamelissa, vaahtera, alppiruusu, taikinamarja, maitohorsma, leppä, tuomi ja koivu.

Terraario
Korkeus vähintään 30 cm
Tilavuus 30x30x30 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 60-90 % suhteellinen ilmankosteus, terraario tulee sumuttaa kerran tai kahdesti päivässä runsaalla vedellä
Lämpötila 20-35 °C, ihanne noin 27 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Munimista varten terraarion pohjalle levitetään noin 5 cm kerros kosteaa turvetta. Naaras munii viikossa noin neljä ruskeaa munaa, jotka upottaa haluamaansa syvyyteen munanasettimensa avulla. Munat kannattaa kerätä määrän ja hautomisajan seuraamiseksi erikseen hautumaan pakasterasiaan, jonka pohjalla on turvetta. Turve pidetään kosteana suihkuttamalla sitä säännöllisesti. Kuoriutumis-% on korkea, mikäli munat ovat pysyneet kosteassa koko haudonnan ajan. Homehtumista vältetään tuulettamalla hautoma-astia hyvin. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-6 kuukautta.


Käyttäytyminen
Hidaskasvuinen ja pieni Sungaya inexpectata tulee hyvin toimeen lajitovereiden seurassa. Se on poikkeuksellisen rauhallinen kummitussirkka. Lajia on helppo käsitellä, sillä se puolustautuu jähmettymällä paikoilleen.

Vaativuus
Sungaya inexpectata on erittäin helppo hoitaa, kunhan sille tarjotaan riittävästi kosteutta. Lisääntyy helposti mutta munien hautominen ja poikasten kehittyminen täysikasvuisiksi vie paljon aikaa. Lajia on pienen koon ja rauhallisuuden vuoksi vaivatonta käsitellä.

Kuvia

Täysikasvuiset eli kuudesti nahkan luoneet naaraat
Täysikasvuisia naaraita
Täysikasvuisen naaraan pituus on noin 9 cm
Harmaankirjava Sungaya inexpectata naaras
Naaras vadelman lehdillä
Naaraan olemus on piikikäs
Huomaa naaraan pään takaosassa olevat piikit
Naaraan keskiruumiissa on neljä suurehkoa kitiinipiikkiä
Munivan naaraan takaruumis. Huomaa suuri munanasetin
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 7 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 5 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 4 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 35 mm pituinen
Kerran nahkan luonut naaras on noin 3 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 2 cm pituinen
Munat ovat ruskean sinertäviä ja noin 5 mm pituisia