keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Tirachoidea jianfenglingensis - PSG 208


Alkuperä
Vietnam (Pohjois-Vietnam, Ninh Binh)

Muita nimiä
Vanha nimi Pharnacia jianfenglingensis
Englanniksi Vietnam Giant Stick Insect

Ulkonäkö
Naaras 23 cm pituinen ruskea tai vihertävä, tikkumainen ja tukeva vartalo. Takaruumiin ympärysmitta on peräti 4 cm. Takaruumiin seitsemännen jaokkeen sivuilla on lehtimäiset ulkonemat. Raajat ovat piikikkäät, voimakkaat ja pitkät. Etujalkojen pituus on 13 cm. Tuntosarvet ovat noin 5 cm pitkät. Olemukseltaan oksamainen.
Koiras 17 cm pituinen ruskea tai vihertävä, tikkumainen ja kapea vartalo. Raajat ovat pitkät, ohuet ja piikikkäät. Takaruumiin ventraalipinnalla, kahdeksannen ja yhdeksännen jaokkeen kohdalla, on kyhmy. Etujalkojen pituus on noin 12 cm. Siivet ovat noin 75 mm pituiset ja väriltään ruskeat. Siipien reunasarka on ruskea. Peitinsiipien sisä- ja ulkoreunassa sekä lennisiipien ulkoreunassa on valkoinen juova. Tuntosarvet ovat noin 75 mm mittaiset.
Poikanen 3 cm pituinen vihreä, melko leveä ja tikkumainen vartalo. Raajat ovat raidalliset ja erittäin pitkät. Etujalkojen pituus on 35 mm. Poikasen olemus on heiveröinen. Tuntosarvet ovat 4 mm pitkät.
Muna 6 mm mittainen, kiiltävä ja muodoltaan soikea. Muna on väriltään kermanruskea ja pinnalla on pisaramaisesti asettuvia ruskeita juovia. Kannen päällä on selvästi erottuva ruskea hattu.
Värimuodot Värimuotoja on kaksi: ruskea ja valkoinen. Molemmissa pohjaväri ruskea tai vihertävä. Valkoisessa värimuodossa sirkan dorsaalipinnalla on valkoisia läiskiä. Läiskät sijoittuvat ennen kaikkea keskiselän ja takaruumiin alueelle. Värimuoto on erotettavissa parin nahanluonnin jälkeen.

Kehitys
Hautominen 5-7 kk
Aikuistuminen koiras 3-4 kk, naaras 6-7 kk
Elinikä koiras elää 6-7 kk, naaras elää 12-13 kk

Ravinto
Tammi, mansikka, lillukka ja vadelma.

Terraario
Korkeus vähintään 80 cm
Tilavuus 40x40x80 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 80-85 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä päivittäin, tehokas ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 20-30 °C, Pohjois-Vietnamissa lämpötila voi pudota talvella 15 °C tuntumaan
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää


Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti ja partenogeneettisesti. Naaras tuottaa päivittäin muutamia 6 mm mittaisia munia, jotka sinkoaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa. Rasian korkeuden tulee olla vähintään 10 cm, jotta poikaset mahtuvat kuoriutumaan kunnolla. Rasian pohjalle laitetaan hiekkaa, vermikuliittia tai turvetta. Hautoma-alusta pidetään tasaisen kosteana koko haudonnan ajan. Kosteus on tärkeää koska liian kuivassa poikasten pitkät raajat jäävät kuoriutumishetkellä munan sisälle ja katkeavat. Partenogeneettisten munien hautominen vie huoneenlämmössä 5-7 kuukautta. Kuoriutumisprosentti on erittäin matala.

Käyttäytyminen
Rauhallinen kummitussirkka, joka puolustautuu mieluiten jähmettymällä paikoilleen. Poikasten käsittely tulee tehdä varoen, mutta vanhempien yksilöiden raajat ovat sen verran tukevat ettei käsittely tuota vaaraa sirkoille. Muniva naaras on niin painava, että sen on roikuttava jatkuvasti ylösalaisin. Täysikasvuinen naaras puolustautuu saalistajia vastaan piikikkäiden takaraajojensa puristuksella. Koiraat pakenevat uhkaa lentämällä. Liian ahtaassa tilassa sirkat aiheuttavat vahinkoa etenkin toistensa jaloille. Poikaset on suositeltavaa kasvattaa joko yksitellen tai sitten pienissä ryhmissä, mikäli terraario on tarpeeksi suuri. Terraarion ilmastointi tulisi olla sen katossa ja kiipeilyoksat sekä ruokakasvit sijoitettuna mahdollisimman lähelle katonrajaa, jotta kasvavat Tirachoidea jianfenglingensis -sauvasirkat loisivat nahkansa riittävän ylhäällä.

Vaativuus
Hautominen kestää huomattavan kauan ja munat vaativat paljon kosteutta kuoriutuakseen kunnolla. Tirachoidea jianfenglingensis -poikaset on kasvatettava erittäin tilavassa terraariossa, jotta ne eivät vahingoita toisiaan. Nahanluontivaikeudet ovat pitkien jalkojen vuoksi yleisiä ja johtavat usein myös kuolemaan. Etenkään vanhempien yksilöiden regeneraariokyky ei ole erityisen hyvä ja raajojen uusiminen hidastaa kehitystä huomattavasti. Terraarion hyvä ilmastointi on lajille elintärkeää. Kosteutta ei tule unohtaa poikasten kehityksen alkuvaiheessa. Laji on yksi maailman pisimmistä kummitussirkoista ja vaatii vähintään 80 cm korkean terraarion. Tirachoidea jianfenglingensis -sauvasirkat eivät ole aloittelijoita varten.

Kuvia

Täysikasvuinen eli yhdeksästi nahkan luonut naaras on noin 23 cm pituinen
Täysikasvuisia naaraita
Täysikasvuinen naaras
Naaras vadelmaa syömässä
Munivan naaraan takaruumis. Huomaa lehtimäiset ulokkeet
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut koiras on noin 17 cm pituinen
Täysikasvuinen koiras
Koiraan siivet levitettyinä
Koiraan takaruumiin kohouma
Kahdeksasti nahkan luonut naaras on noin 19 cm pituinen
Seitsemästi nahkan luonut naaras on noin 16 cm pituinen
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 13 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 11 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 11 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 9 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut koiras on noin 85 mm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 7 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 65 mm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 55 mm pituinen
Kerran nahkan luonut poikanen on noin 45 mm pituinen
Poikanen kuoriutumassa
Vastakuoriutunut poikanen on oin 3 cm pituinen
Munat ovat sileäpintaisia, kermanruskeita ja noin 6 mm pituisia