keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Tirachoidea biceps - PSG 203


Alkuperä
Indonesia (Etelä-Jaava, Bogor)

Muita nimiä
Vanha nimi Pharnacia biceps

Ulkonäkö
Naaras 21 cm pituinen ruskea tai harmaa, tikkumainen ja tukeva vartalo. Vartalon pinta on hyvin sileä. Raajat ovat pitkät, tukevat ja piikikkäät. Etujalkojen pituus on noin 15 cm. Pää on muodoltaan soikion mallinen ja sileäpintainen. Tuntosarvet ovat 6 cm mittaiset. Takaruumiin seitsemännen jaokkeen molemmin puolin on pienet lehtimäiset muodostumat.
Koiras 13 cm pituinen ruskea tai vihertävä vartalo. Raajat ovat pitkät, ohuet ja piikikkäät. Etujalkojen pituus on noin 11 cm. Olemus on kevyt. Selässä on 6 cm pituiset harmaat siivet. Siipien reunasarka sekä lenninsiivet ovat ruskeat. Lenninsiipien reunasta löytyy lisäksi ohut vihreä ja peitinsiivistä valkoinen raita. Tuntosarvet ovat noin 6 cm pitkät. Pään takaosassa on terävä kyhmy. Takaruumiin ventraalipinnalla, kahdeksannen ja yhdeksännen jaokkeen kohdalla, on suuri kyhmy. Perälisäkkeet ovat hakamaiset.
Poikanen 25 mm pituinen ruskeanharmaa ja tikkumainen vartalo. Takaruumiin jaokkeissa on lisäksi valkoista molemmilla laidoilla. Raajat ovat valkoruskea raidalliset ja erittäin pitkät. Etujalkojen pituus on noin 3 cm. Raajojen kanssa poikasen pituus on peräti 7 cm. Olemus on heiveröinen. Tuntosarvet ovat 3 mm pitkät. Pään takaosa on piikikäs.
Muna 4 mm mittainen, kiiltävä ja muodoltaan lähes pyöreä. Muna on vaaleanharmaa ja sen pinnalla on tummanruskea satulamainen kuvio. Kannen päällä on pieni musta hattu.
Sukupuolen määritys Sukupuoli on erotettavissa ensimmäisen nahanluonnin jälkeen. Tällöin koiraan takaruumiin ventraalipinnalle yhdeksännen jaokkeen kohdalle ilmestyy kolmiomainen kohouma. Vastaavaa kohoumaa ei naaraalta löydy. Lisäksi koiraan takaselässä on kaksi pientä siiven alkua. Naaras on siivetön. Naaraalla on puolestaan seitsemännen jaokkeen molemmin puolin lehtimäiset muodostumat.
Värimuodot Värimuotoja on kaksi: yksivärinen ja kirjava. Molemmissa pohjaväri on ruskea tai vihertävä. Kirjavassa värimuodossa sirkan dorsaalipinnalla on valkoisia läiskiä. Läiskät sijoittuvat etenkin päähän, keskiruumiiseen sekä takaruumiin kärkeen. Värimuoto on erotettavissa heti kuoriutumisen jälkeen kun mahdolliset valkeat merkit tulevat näkyviin.

Kehitys
Hautominen 4-5 kk
Aikuistuminen 3-5 kk
Elinikä11-15 kk

Ravinto
Vadelma, mansikka, lillukka, salal ja orapihlaja.

Terraario
Korkeus vähintään 75 cm
Tilavuus 40x40x75 cm (pituus x leveys x korkeus) on sopiva viidelle täysikasvuiselle yksilölle
Ilmankosteus 70-85 % suhteellinen ilmankosteus, terraario sumutetaan runsaalla vedellä päivittäin, tehokas ilmanvaihto on äärimmäisen tärkeää
Lämpötila 23-30 °C, ihanne noin 26 °C
Valaistus 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää

Lisääntyminen
Lisääntyy sukupuolisesti. Naaras munii vuorokaudessa muutamia munia, jotka pudottaa terraarion pohjalle. Munia haudotaan pakasterasiassa. Rasian korkeuden tulee olla vähintään 10 cm, jotta poikaset mahtuvat kuoriutumaan kunnolla. Rasian pohjalle laitetaan hiekkaa, vermikuliittia tai turvetta. Hautoma-alusta pidetään tasaisen kosteana koko haudonnan ajan. Kosteus on tärkeää koska liian kuivassa poikasten pitkät raajat jäävät kuoriutumishetkellä munan sisälle ja katkeavat. Munien hautominen vie huoneenlämmössä 4-5 kuukautta.

Käyttäytyminen
Rauhallinen kummitussirkka, joka puolustautuu mieluiten jähmettymällä paikoilleen. Liikkuessaan esittää tuulessa keinuvaa oksaa. Koiraat voivat lentää lyhyitä matkoja. Liian ahtaassa tilassa sirkat aiheuttavat vahinkoa etenkin toistensa jaloille. Poikaset on suositeltavaa kasvattaa joko yksitellen tai sitten pienissä ryhmissä, mikäli terraario on tarpeeksi suuri. Terraarion ilmastointi tulisi olla sen katossa ja kiipeilyoksat sekä ruokakasvit sijoitettuna mahdollisimman lähelle katonrajaa, jotta kasvavat Tirachoidea biceps -sauvasirkat loisivat nahkansa riittävän ylhäällä.

Vaativuus
Poikaset vaativat korkean ilmankosteuden nahanluontien onnistumiseksi, mutta ensimmäisen nahanluonnin jälkeen kosteutta voidaan vähentää pikku hiljaa. Terraarion on oltava hyvin ilmastoitu ja mahdollisimman suuri. Korkeutta tulisi olla vähintään 75 cm. Poikasten hoito on tilavassa terraariossa erittäin helppoa eikä kuolemia juuri esiinny.

Kuvia

Täysikasvuinen eli seitsemästi nahkan luonut naaras
Täysikasvuisen naaraan pituus on noin 21 cm
Naaraan olemus on sileä ja tikkumainen
Munivan naaraan takaruumis. Värimuoto näkyy takaruumiin kärjessä
Täysikasvuinen eli kuudesti nahkan luonut koiras on noin 13 cm pituinen
Koiraan selässä on siivet
Kuudesti nahkan luonut naaras on noin 16 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut naaras on noin 13 cm pituinen
Viidesti nahkan luonut koiras on noin 11 cm pituinen
Neljästi nahkan luonut naaras on noin 95 mm pituinen
Neljästi nahkan luonut koiras on noin 9 cm pituinen
Kolmesti nahkan luonut naaras on noin 75 mm pituinen
Kahdesti nahkan luonut koiras on noin 5 cm pituinen
Kahdesti nahkan luonut naaras on noin 55 mm pituinen
Kerran nahkan luonut poikanen on noin 4 cm pituinen
Vastakuoriutunut poikanen on noin 25 mm pituinen
Munat ovat kiiltäväpintaisia, soikeita ja noin 4 mm pituisia